«Міський Бог Ерос» - та іже з ним


Ну, нарешті вийшов у світ на студії «ГалРекордс» новий альбом львівської групи «Мертвий півень». «Міський бог Ерос» - це результат понад року праці «півнів». Майже всі речі з нього можна було почути на концертах або по радіо ще рік тому.
 
«МП»-безперечно, один з «най-плодючіших» колективів в Україні. «Міський бог Ерос» є сьомим альбомом у його дискографії. Хоча цього разу доводилось давати собі раду без фронтменів групи Ярини Я'куб'як та Міська Барбари, котрі протягом 1997-го перебували у США. "Міський бог Ерос» - це десять фантастичних пісень, ні на що не схожа, добротна музика Олега (Джона} Сука, Ромка Чайки, Юрка Чопика, Любка Футорського. Коли Барбара подався за океан, його замінив кузен і «ветеран» «Півня» Любко Футорський. Мотто, групи навітьстало гасло «Back to Futur!». Гасла гаслами, а Любко Футорський справді виявився не менш артистичним та «плодючим», аніж решта мертвопівнівського колективу. Але найціннішим, що є в нoвому-старому фронтмені «МП», (Ярка і Барбара, слава Богу. повернулись і зараз група працює з трьома фронтменами), - то це його репування. Пісні «Міський бог Ерос», «Поїдання яблука», «Карколомні перевтілення» на поезію Віктора Неборака, «Іль-Алла-Улла» на вірш Олександра Ірванця. «Музика» на вірш Назара Федорака - приклад того нacкiльки «peпoвою» може бути українська мова. Натомість «Поцілунок» на вірш того ж Неборака витриманий у стилі «нью-романтик», абсолютно самодостатньою є пісня «Гобелен» (також Неборак і також його перша збірка «Літаюча голова»). «Думка» (демо) - ще один етап мертвопівнівської шевченкіани, розпочатої на альбомі «ILTestamento». Завершує альбом стара-стара, щепочатків «МП» пісня Любка Футорського, Міська Барбари та українського народу «Байка», золота юність «Півня».
 
А в цілому «Міський бог Ерос» - це специфічна львівська постбатярська (даруйте за сумнівний префікс) сексуальність, це спроба наслідувати саме таку стихійність, це густий і безсоромний, як випари розпеченої бруківки, саунд, «це час, коли жага струмує навіть з мурів»…
 
Продюсерував альбом Роман Чайка, записували його на львівських студіях «Мелос», «ГалВокс». Нажаль, «Міський бог Ерос» наразі можна придбати тільки на касетах. Проте скоро світ побачить новий CD «Півня» - «Шабадабада». Цей альбом готовий і чекає тиражування.

 

Оксана ГОРЕЛИК