Музика і поезія

Група "Мертвий півень" (назва узята була зі Львівської кав'ярні, у якій сім рокив тому почали збиратись музики) має аналогічну історію.

Також заснована 1990 року ця група разом з "Плачем Єремії" брала участь у численних фестивалях, завойовуючи нагороди. Як от на фестивалях "Вивих-1990 і 1992" (Львів), "Червона Рута-1991" (Закарпаття), "Українські ночі в Гданську-1991" (Польща), "Альтернатива -1994" (Львів), "Марія-1993" (Трускавець),"Берлінські дні-1993" (Німеччина), "Львівська сцена у Фрайбурзі-1994" (Німеччина), "Бадентреффен-1995" (Німеччина). Група випустила п'ять альбомів.

Якщо би окреслювати музичний стиль "Мертвого півня" то певне можна гворити про спільні з "Плачем Єремії" основи і про дещо інший спосіб спирання на них. Якоюсь мірою це можна назвати роковим постмодерном, коли використовується усе, що було досягнуто в роковому стилі раніше, і коли цього вже надмір, то подеколи важливішою стає пародія, певний усміх, підняття на книпи того, що стало вже банальним і про що слід говорити інакше. Пародія може бути на межі драми, а жарт на межі освідчення в коханні.

Таким є напрямок "Мертвого півня".

У репертуарі "Мертвого півня" спільні музичні композиції групи на слова Юрія Андруховича, Віктора Неборака, Олега Лишеги, Ігоря Римарука, Наталки Білоцерківець, Вікторії Стах, Михайла Барбари, Юрія Покальчука, Олександра Ірванця.

А поза тим є композиції на слова Тараса Шевченка і Максима Рильського.

Відтак далеко не випадковим було й те, що коли на літературний фестиваль у Варшаві, який проводили газети "Екслібріс" і "Свят-ксьонжкі" було запрошено кілька українських письменників, то водночас і музичну групу зі Львова "Мертвий півень".

З у спіхом виступив "Мертвий півень" у Варшаві і Любліні разом з чотирма Юріями - Юрієм Андруховичем, Юрієм Покальчуком, Юрієм Іздриком і Юрієм Винничуком.

Зв'язки з Польщею для львівських музикантів є вже віддавна, можна сказати, традиційними.

У середині травня в програмі Днів української культури у Кракові успішно виступили у краківському рок-клюбі "Плач Єремії" і "Мервий півень". 28 червня зібрав численних своїх шанувальників зі всієї Польщі "Плач Єремії", виступивши у Перемишлі на 15-му фестивалі української культури.

Співпраця з сучасними літераторами є давньою і плідною і для "Мертвого півня" і для "Плачу Єремії". Але все ж таки насамперед з літераторами сучасних спрямувань в літературі. Після формального утворення Асоціяції Українських Письменників обидві групи мають увійти як асоційовані члени до нової літературної організації. Відтак нові форми, нові можливості, а отже - слід чекати і нових результатів, нових досягнень.

Юрко Дуда