категорії: музика стаття

Останній уїк-енд року пройде під знаком «Мертвого півня»

Формальним приводом до нинішнього візиту львівських «зубрів» має стати презентація нового кліпу, що його знято на пісню «Холодно» студією «Radioactive Production».

Ідея зняти вартісне відео — «Холодно», — по суті, перший кліп в історії гурту, знятий на професійну кіноплівку, — народилася, за словами вокаліста Михайла Барбари, за умов «стопроцентного вертепу». У столичному гей-клубі, де «Мертвий півень» давав концерт, музиканти зустрілися за чашкою кави з американськими продюсерами (українського походження) — Марком Головаєм та Дарком Скульським. Останні вибрали таке незвичне місце відпочинку виключно через концерт львівської команди. Так чи інакше, на фантасмагорійній вечірці виникла ідея створення кліпу, призначеного в першу чергу для західного музичного ринку — «Radioactive Production» активно співпрацюють з європейськими MTV та MCM.

Вкладаючи в кліп власні кошти, пан Головай обрав саме пісню «Холодно» — доволі незвичну навіть для розмаїтого репертуару львів'ян. «Карнавальне кіно» — так визначили суть кліпу його продюсери. Використаний кавалок прози Ю.Андруховича (роман «Рекреації»), на думку режисера Йоганна Вульфа, найбільше підходив для фільмування. Попри тотальну карнавалізацію екранного дійства, витвір пана Вульфа максимально наближений до реальності — герої простують в одежі від наймоднішої у Львові мережі магазинів «Сенсус». А використані в сценарії ситуації мають, на думку режисера, бути абсолютно впізнаваними пересічним глядачем. Щодо «Сенсусу», то з цим комерційним проектом напевно ще буде тісно пов'язане подальше життя «Півнів». Директор «Сенсусу» Христина Патик — в миру дружина вокаліста Михайла Барбари — виступає головним фінансистом київської експансії «Мертвого півня». А свій намір рішуче втрутитись у долю гурту пояснює нагальною потребою змінити стан справ. «Мертвий півень» не може залишатись у ранзі «знаменитих, але бідних». «Герої львівського андеграунду претендують на іншу долю», — вважає пані Христина. Від початку 2000 року «Сенсус» так активно опікуватиметься гуртом «Мертвий півень», що Михайло Барбара навіть планує дати майбутньому альбомові промовисту назву «SENSUS». Певно, вбачаючи у цьому чи не єдиний сенс подальшого існування «Мертвого півня».

«Пісня «Холодно» — про «вертепну» реальність нашого покоління — має символізувати сталий рух уперед попри всі негаразди, що часом випадають на долю», — говорить Михайло Барбара. — З іншого боку — це натяк на те, що наш «ідеалізм» рано чи пізно набуде прагматичних рис».

№239