категорії: інтерв'ю

Прес-конференція гурту МЕРТВИЙ ПІВЕНЬ

<nobr>Прес-конференція</nobr> гурту МЕРТВИЙ ПІВЕНЬ (ресторан «Анталья», Дніпропетровськ, 16 січня 2006)

Тимофій Хом`як, директор МА АРТ-ВЕРТЕП: Дорогі друзі, доброго дня. Розпочнемо нашу коротеньку прес-конференцію. Сьогодні у нас подія — святкування Українського нового року в театрі Шевченка.

Наші гості, що вперше виступатимуть в Дніпропетровську — легенда української рок-музики, гурт МЕРТВИЙ ПІВЕНЬ. Це люди, які виступали в багатьох країнах Європи і зараз в Україні їх можна бачити не так часто, так як кожен з них зайнятий своїми власними проектами. Можливо, ви запитаєте їх, що для них зараз важливіше: сам гурт чи свої особисті інші мистецькі проекти, якими вони займаються.

То ж до вашої уваги гурт МЕРТВИЙ ПІВЕНЬ, який тут представляють Олег Джон Сук, Юрій Чопик та Михайло Барбара.

Я зараз швиденько закінчу свою промову, щоб перейти до наших гостей та людей, що допомогли в проведенні цієї акції.

Мистецька аґенція «Арт-Вертеп» вже кілька днів святкує Український Новий Рік в різних місцях, і це святкування в академічному театрі Шевченка — ніби така собі фінальна стадія. Ми вдячні управлінню культури, яке вперше за 5 років існування «Арт-Вертепу» справді допомогло нам в проведенні цієї акції, саме залою театру Шевченка. Велика подяка особисто пану Івану Шулику — начальнику управління культури облдержадміністрації.

Представлю людей, що сидять поряд зі мною, без них, справді, було б дуже важко провести цю акцію. Люди з якими ми в подібній великій програмі працюємо вперше, але вони вже допомагали нам і ми разом запроваджували невеличкі мистецькі проекти: Георгій Рябцев — керівник Українського народного блоку Костенка і Плюща в місті Дніпропетровську. Георгій пізніше сам розкаже про себе та свого колегу Костянтина Самойленка.

А почнемо з пана Михайла Барбари, який розкаже, що власне вони тут роблять, і де вони були перед цим.

Михайло Барбара, фронтмен гурту МЕРТВИЙ ПІВЕНЬ: Не знаю чому саме я маю починати, але ми приїхали до Дніпропетровська — це кльово :) Це важливо для «Півнів», бо це, можна сказати, перший повноцінний концерт в Дніпропетровську. І якось так було, що я сам тут бував. До Вертепників приїжджав, то вже інша історія :). З Віктором Морозовим удвох до Вас приїжджали. А зараз це свого роду експеримент на передодні майбутнього альбому, який ми записуємо в Харкові. Ми приїхали до Дніпра, щоб зіграти з друзями — групою Вертеп, до якої Тимофій теж має безпосереднє відношення. І це головна причина, а все інше, то не головне. :)

Тимофій Хом`як, директор МА АРТ-ВЕРТЕП: Який по черзі альбом ви записуєте?

Михайло Барбара, фронтмен гурту МЕРТВИЙ ПІВЕНЬ: Я не пам’ятаю, по-моєму одинадцятий. Він фактично весь на вірші Юрка Андруховича.

Тимофій Хом`як, директор МА АРТ-ВЕРТЕП: Що не дивно :)

Михайло Барбара, фронтмен гурту МЕРТВИЙ ПІВЕНЬ: Що не дивно абсолютно. І ми настільки в процесі цьому-всьому, що вилітаємо з реальності. Ми сидимо останній тиждень в студії, репетиції і так далі і так далі. Поза тим, позавчора в Харкові відбувся концерт, сьогодні тут. Ми вже не сильно розрізняємо місця, в яких перебуваємо зараз.

Тимофій Хом`як, директор МА АРТ-ВЕРТЕП: Відверто, хочеться вірити, що Дніпропетровськ все ж таки чимось запам’ятається, щоб ви розрізняли місця.

Михайло Барбара, фронтмен гурту МЕРТВИЙ ПІВЕНЬ: Він вже запам’ятався, нас тут тааак накормили :)))

Тимофій Хом`як, директор МА АРТ-ВЕРТЕП: Ну це вже окрема реклама цьому закладу, спасибі їм велике :) Потім ми продовжимо спілкування з журналістами, а зараз даємо слово Георгію Рябцеву, щоб він представив політичну організацію, яку він представляє, людей, що нам допомагають в цій акції.

Георгій Рябцев, блок Костенка-Плюща: Тимофій сказав, що не можна тут ніякої реклами… але виборча кампанія вже розпочалася. Я вважаю, що кожна політична сила повинна ідентифікувати себе з якимись речами. Я вважаю, що це нормальна практика. Хтось ідентифікує себе з Кіркоровим, а ми як політична сила ідентифікуємо себе із «Мертвим Півнем» та іншими українськими гуртами. Ми не приховуємо це, а хочемо сказати журналістам, щоб вони донесли людям нашу позицію в цьому питанні, а виборець уже обирає в цьому різноманітті.

Михайло Барбара, фронтмен гурту МЕРТВИЙ ПІВЕНЬ: Це абсолютний факт, що Костенко, один з небагатьох, сам без запрошення приходив на наш концерт.

Георгій Рябцев, блок Костенка-Плюща: Тим більше, ми в одному контексті діємо. Але я більше хотів би зупинитися може не на нас, а на мистецтві і на людях, яких вже визнала Європа, в прес-релізі там якась невелика частина країн зазначена, а зараз вони у нас, нарешті. Я хочу, щоб Дніпропетровськ відкрив для себе цей гурт, тому що багато людей, з якими я спілкувався сьогодні, вчора, позавчора… Я їм казав: «Ми „Мертвий Півень“ привезли», — а вони: «Кого???» Я кажу: «Таких і таких», — а вони: «А-а-а-а, ну добре, ну може сходимо, послухаємо».

Тимофій Хом`як, директор МА АРТ-ВЕРТЕП: Відповідно, дай Боже нам голосувати за правильних людей, бо вони мають бути там в парламенті — правильні люди. Відповідно, правильна музика, правильне мистецтво з’являться в нашій країні на каналах, на радіо і так далі.

Георгій Рябцев, блок Костенка-Плюща: Так, я хотів би надати слово Костянтинові Самойленку, людині, яка допомагає проводити цей концерт. Є бізнесмени, які не стоять осторонь.

Костянтин Самойленко, бізнесмен: З вашого дозволу я буду спілкуватися російською мовою, це буде зрозуміліше.

Я езжу постоянно, бываю и в США и в Европе. Ни одна страна в мире не может хвастаться и гордиться своей культурой, в том случае если на ее территории нет известных признанных коллективов. Лондон гордится британскими известными группами, Москва гордится… уже назвали популярных там российских исполнителей. Мы же настроены на то, чтобы Украину не только признавали, но и уважали Поэтому, мы в первую очередь должны поддерживать свои украинские коллективы и помогать им быть узнанными, чтобы не было так, как говорит Георгий. Чтобы такие коллективы, как «Вертеп» и «Мертвий Півень», которые свое творчество основывают на украинской поэзии и несут его из глубин украинской культуры, были признаны, чтобы мы могли спокойно говорить о том, что в Днепропетровске событие: к нам приезжает истинно украинская группа, которая является родоначальником украинского рока, чтобы о ней знали, чтобы ее понимали, чтобы на нее невозможно было достать билеты. Вот к этому мы стремимся — поддерживать, помогать людям понимать эту культуру. Тем более это важно в Восточном регионе Украины, потому что здесь украинская культура находится в таком противостоящем положении российским шоу-бизнесам. Нам гораздо приятнее сознавать, что украинские группы здесь будут более популярны и признаны. Наша задача создать те корни, которыми мы сможем потом гордиться. Через 5–10 лет люди, знающие нашу культуру, будут и в Европе нас узнавать, и мы сможем с гордостью говорить, что у нас есть такие коллективы, которые уже признаны в Европе.

Тимофій Хом`як, директор МА АРТ-ВЕРТЕП: Ваші слова та до Бога :)

Корр: Расскажите, пожалуйста, почему группа имеет именно такое название?

Михайло Барбара, фронтмен гурту МЕРТВИЙ ПІВЕНЬ: Це смішна історія, в цьому немає жодного прихованого змісту. Це просто тому, що коли ми були студентами ми пили каву, а у Львови це прийнято робити у закладах громадського харчування. І це було кафе, в якому над входом висить такий залізний флюгер, у вигляді півня. І ми так між собою звикли говорити: "Збираємось у «Мертвому Півні». Так це кафе ми між собою прозвали. І коли був перший вихід на сцену, а це був фестиваль «Вивих», це на початку 90-х, у нас запитали як наша група називається, а ми сказали, що нехай буде «Мертвий півень».

Тимофій Хом`як, директор МА АРТ-ВЕРТЕП: Ну далі всі якось розвивали цю назву, придумували щось під неї?

Михайло Барбара, фронтмен гурту МЕРТВИЙ ПІВЕНЬ: Та хтось пояснював, але ми якось не думали над цим. Так би мовити, назва без смислу.

Корр: Вам повезло, можно сказать. Некоторые говорят, что самое трудное — это название.

Михайло Барбара, фронтмен гурту МЕРТВИЙ ПІВЕНЬ: Може тому у нас так просто все і виходить.

Юрій Чопик, гурт МЕРТВИЙ ПІВЕНЬ, музикант: Найкраще даються речі над якими не думаєш довго. Воно просто приходить.

Корр: Ваше отношение как рок-музыкантов, как носителей некоего изначального бунта, к политике, политикам, партиям и всему, что с ними связано?

Михайло Барбара, фронтмен гурту МЕРТВИЙ ПІВЕНЬ: Чесно кажучи, це все буде на концерті. Там є одна пісня з нових, на вірші Юрка Андруховича, по-моєму це буде вічна пісня про…, в принципі. Цитувати зараз не будемо, бо не можна по телевізору вживати таких слів :)

Тимофій Хом`як, директор МА АРТ-ВЕРТЕП: До речі можна процитувати Романа Чайку з одного його інтерв’ю, сам він не зміг приїхати в складі колективу, але сподіваємось, що це не останній концерт в нашому місті, він коментує, що бути осторонь політики, не те що зараз, а взагалі ніколи не було можливим.

Михайло Барбара, фронтмен гурту МЕРТВИЙ ПІВЕНЬ: В якийсь дивний спосіб ми завжди опиняємось поряд з цими всіма народними рухами, тому що якщо ти живеш в цій країні, ти хочеш, щоб в цій країні щось було добре. І коли щось відбувається ти не можеш бути непричетним. Це були рухи двохтисячного року, це були студентські роки. Вперше ми приїхали на Майдан в дев’яностому, коли були студентські голодування. Ми там були, тому що ми хочемо, щоб в цій країні було все правильно, по-людські, нормально. І таким чином ми виявляємось до цього причетними не будучи членами Народної партії. Якщо ми зустрічаємо людей, які підтримують можливість приїхати сюди, це говорить про те, що кількість нормальних людей все ж таки достатня. І відповідно… Агітувати зараз ми не будемо, чесно :)

Корр: Вы верите в связь между понятием «по-людські» и понятием «партия»?

Михайло Барбара, фронтмен гурту МЕРТВИЙ ПІВЕНЬ: Я дуже хочу, щоб так було, дуже хочу. Я вірю, що так би мало бути. Я думаю, що коли так буде відбуватись, тоді все у нас буде нормально.

Тимофій Хом`як, директор МА АРТ-ВЕРТЕП: Все в наших голосах.

Костянтин Самойленко, бізнесмен: Культура, любое рок-направление,поп-направление, любое другое направление культуры связано с социальными процесами. То, что популярно сегодня, более чем что-то другое, это результат тех социальных процессов, которые происходят в обществе. Культурные движения, арт-движения, это часть социального процесса, поэтому в них участвуют определенные группы людей, определенные настроения, определенные цели и задачи каждый преследует в этом процессе. Рок-коллектив преследует цель побольше выпустить альбомов, побольше иметь почитателей, людей, которые понимают эту музыку. Любая политическая партия ничем не отличается от любого проекта, который либо на арт-поприще делается, либо на каких-то социальных процессах, которые беспокоят людей, поэтому и то и другое это такие явления, не замечать которые невозможно. Вместе они, отдельно они, это не важно. Если участвовать в них их этого получается какой-то результат, жизнь, она наполнена культурным смыслом, политическим смыслом и наполнена бытовым смыслом. Потому что каждому хочется есть, каждому хочется слушать хорошую музыку, каждому хочется реализоваться. Вот и весь принцип, не заметить нельзя, а поучаствовать приятно :)

Корр: Будет ли ваша партия после выборов сотрудничать с группой «Мертвий Півень» и насколько плотно?

Георгій Рябцев, блок Костенка-Плюща: Будет :)

Михайло Барбара, фронтмен гурту МЕРТВИЙ ПІВЕНЬ: Я думаю, що це важливий пункт. Український музикант це переважно курва така, їх переважно всі сприймають такими. На виборах думають, пацани будуть косити, зароблять і потім все. А ні. Коли буде цей момент, наприклад, ми — музиканти, групи музичні, коли театр, видавництва, література мусить підтримуватись, політики мають співпрацювати з бізнесменами, бізнесмени з політиками, воно зараз так і є. Підтримувати артистів це престижно, і так би мовити, якщо ти багатший, ти розумієш, що у тебе є достатньо коштів і ти даєш частину тим, хто хоче щось зробити. Артист ніколи… справжній митець, дурацьке слово :) не може бути багатим. Але хоче :) Але йому треба для цього бабло. І в свій спосіб люди, які заробляють гроші, діляться з ним і дають йому можливість щось зробити, і коли в Україні почнуть це розуміти, не просто використовувати Славіка Вакарчука, умовно кажучи, чи ще когось, оце буде почесно. Незалежно від виборів, не жити від виборів до виборів, а коли це буде між виборами. Ось тоді все буде в порядку, тоді у всіх все буде добре. Я не кажу тільки про «Півнів», я кажу про всіх, коли є купа гуртів у Харкові, у Дніпрі, у Львові, у Тернополі, яких майже ніхто у нас тут не знає. Зараз телевізор, то є справді телевізор російський і не тому, що в Україні нічого не роблять, а тому що ніхто не переймається. Блін! Пафос!

Корр: Из ваших слов получается, что митець, сотрудничая с политической партией, в любом случае будет переживать некое чувство вины, комплекс неполноценности и будет ощущать себя курвой?

Михайло Барбара, фронтмен гурту МЕРТВИЙ ПІВЕНЬ: Ні, я не те мав на увазі. Я говорю про загальне враження, про те, що більшість так сприймає музикантів, але таких сторонніх людей небагато, слава Богу.

Корр: То есть, это всоприятие посторонних людей. С вашей точки зрения, что можно сделать, чтобы вот этот взгляд посторонних людей вообще исчез и чтоб изменилось их восприятие?

Михайло Барбара, фронтмен гурту МЕРТВИЙ ПІВЕНЬ: Це з того питання, що вже було: Чи буде партія після виборів співпрацювати з музикантами :)

Тимофій Хом`як, директор МА АРТ-ВЕРТЕП: Скоро вибори закінчаться і все стане на свої місця, політичні партії замовкнуть на кілька років, відповідно закінчаться якісь мистецько-політичні акції.

Корр: А сей час не на местах все? Так получается?

Михайло Барбара, фронтмен гурту МЕРТВИЙ ПІВЕНЬ: А тобі подобається те, що зараз відбувається? :)

Корр: Тот движ, который сейчас происходит, тот же самый приезд «Мертвого Півня» при поддержке партии, это — ситуация совершенно неадекватная и после выборов она изменится. Так?

Михайло Барбара, фронтмен гурту МЕРТВИЙ ПІВЕНЬ: Ні, я власне вірю в те, що це можливо і після виборів. Наприклад, якщо про бізнес говорити, ви будете знати, що підтримуючи театр і музику ви будете мати якісь певні пільги.

Костянтин Самойленко, бізнесмен: Я скажу по-другому. Любой процесс, если он начался и закончился во временном промежутке, не стоит ни вложенных денег ни потраченных сил, ничего остального. Если мы каждый день делаем то, что завтра ничего не стоит, то зачем мы это делаем? А если мы осуществляем какие-то действия, приводят они к движению на политической арене, в бизнес-структурах, просто идет какое-то движение вверх или вниз, хорошо мы это делаем или плохо, главное, что делаем. Вот это явление назовется потом процессом, который будет стоить чего-то. И чем лучше мы это делали все время, это либо дороже стоит, либо имидж будет лучше, либо мы будем просто интересны всем окружающим. Больше внимания обратят на Украину, на молодых исполнителей, молодых предпринимателей, молодых политиков. Самое главное, чтобы процесс шел, чтобы это двигалось, а движение будет только тогда, когда к этому прикладываешь усилия. Вот и ответ на тот вопрос: прекратиться это или не прекратиться.

Корр: А если вас позже пригласит на концерт другая партия, не та, которая сейчас вас пригласила. Вы будете участвовать? Какие условия должны быть, какой должен быть гонорар партии, чьи взгляды вам не близки.

Михайло Барбара, фронтмен гурту МЕРТВИЙ ПІВЕНЬ: Не баблом єдиним :)

Корр: Все говорят о политике. Вы говорили, что у всех есть свои проекты, расскажите, пожалуйста в двух словах, кто чем занимается.

Михайло Барбара, фронтмен гурту МЕРТВИЙ ПІВЕНЬ: «Півень» існує вже 16 — 17 рік і у нас вже є більше 10 альбомів, ось вийти одинадцятий, але за весь цей час ми розбігаємось і збігаємось, цього разу ми збіглися і записуємо цей альбом. От Юрко Чопик зараз найбільше переймається і займається книговиданням.

Юрій Чопик, гурт МЕРТВИЙ ПІВЕНЬ, музикант: Так, мені особливо приємно, що Ма «Арт-Вертеп» це ще й Книжковий клуб «Білокнижник». І я сьогодні фактично вперше в Дніпропетровську, а книги «Видавництва Старого Лева», частиною якого я є, вже давно живуть в Дніпропетровську і їх тут потребують і знають.

Тимофій Хом`як, директор МА АРТ-ВЕРТЕП: З приводу «Видавництва Старого Лева» я трохи продовжу. Макс Паленко, якого багато хто з нас знає, наш дніпропетровський художник, дизайнер, музикант є також художником «Видавництва Старого Лева».

Юрій Чопик, гурт МЕРТВИЙ ПІВЕНЬ, музикант: Я маю надію на ще одну приємність сьогодні — особисто познайомитись з нашим улюбленим художником Максимом Паленком. Книга «Ракета на чотирьох лапах» нещодавно вийшла в нашому видавництві, незабаром вийде продовження, так що хто цікавиться і читає, сподівайтеся.

Михайло Барбара, фронтмен гурту МЕРТВИЙ ПІВЕНЬ: Ось, а Олег має багато музичних проектів, але зараз переважно займається групою «Ґорґішелі».

Олег Джон Сук, гурт МЕРТВИЙ ПІВЕНЬ, музикант: До «Мертвого Півня» потрапив я в 93-му році, почав з «Клубу шанувальників чаю» це була така львівська група, потім паралельно років сім грав з Русланою, потім ще мав багато проектів, зараз займаюся групою «Ґорґішелі» — молода львівська група. Можливо колись також приїдемо до вас в Дніпропетровськ.

Тимофій Хом`як, директор МА АРТ-ВЕРТЕП: Хочу додати, що це модний україно-грузинський колектив :)

Олег Джон Сук, гурт МЕРТВИЙ ПІВЕНЬ, музикант:Україно-модний :)

Михайло Барбара, фронтмен гурту МЕРТВИЙ ПІВЕНЬ: Взагалі, цей випадок, цей збір «Мертвого Півня» унікальний, тому що частина у нас з Харкова, частина зі Львова, а я сам не знаю де я живу в Харкові чи в Києві :)

Юрій Чопик, гурт МЕРТВИЙ ПІВЕНЬ, музикант: Михайло живе в потязі між Києвом і Харковом :)

Тимофій Хом`як, директор МА АРТ-ВЕРТЕП: Михайло є актором харківського Театру-студії «Арабески». І напевно треба пару слів сказати з приводу ще одного гітариста, що не приїхав сьогодні.

Михайло Барбара, фронтмен гурту МЕРТВИЙ ПІВЕНЬ: Роман Чайка не зміг приїхати, але ви його можете постійно бачити по телевізору. Він тепер любить сидіти в телевізорі на 5 каналі, це програма «5 копійок» і програма…. «Новий час»…. «6 копійок» :)) Кожен з нас займається своїм, але ми збираємось і граємо і, я маю надію, коли ви прийдете на концерт ви нас зрозумієте.

Тимофій Хом`як, директор МА АРТ-ВЕРТЕП: Може хто не знає, півтора роки тому «Мертвий Півень» зробили такий експеримент, грали концерт о 8 годині ранку на фестивалі «Флюгери Львова», це ніби така перевірка своїх шанувальників, чи прийдуть наші фанати, чи все ще люблять.

Михайло Барбара, фронтмен гурту МЕРТВИЙ ПІВЕНЬ: Справді так і було, уявіть як нам важко було встати о 8 годині ранку :). Народ зібрався. Ми любимо робити різні експерименти, ми дружимо і з поетами, і з художниками і влаштовуємо мистецькі акції.

Тимофій Хом`як, директор МА АРТ-ВЕРТЕП: Якщо хто пам’ятає, три роки тому Юрко Андрухович вперше був у нас в Дніпропетровську і одразу на прес-конференції заявив, що зараз пише нові поезії і дуже сподівається, що гурт «Мертвий Півень» не зможе написати для них музику :)

Михайло Барбара, фронтмен гурту МЕРТВИЙ ПІВЕНЬ: Але збірку назвав «Пісні для Мертвого Півня»

Тимофій Хом`як, директор МА АРТ-ВЕРТЕП: І от зараз гурт майже закінчив новий альбом на вірші Юрія Андруховича з цієї нової збірки.

Михайло Барбара, фронтмен гурту МЕРТВИЙ ПІВЕНЬ: І я маю надію, що в лютому ми зможемо показати вам цей новий альбом. Для нас самих це несподіванка. Те, що з’явилась музика для цього альбому, це є чергове… ніби друге дихання, десяте дихання, сто двадцять п’яте :)

Тимофій Хом`як, директор МА АРТ-ВЕРТЕП: «Десяте дихання Мертвого Півня», так можна назвати новий проект :). А ми сподіваємось, що ми проведемо наступний фестиваль «НАШАтир» разом з журналом «НАШ» в лютому, де ви ще раз побачите «Мертвого Півня».

На цій оптимістичній ноті закінчуємо, дякуємо всім, що прийшли, чекаємо в театрі Шевченка. До вечора!